21-12-2015
De Belastingdienst worstelt al jaren met het aanpakken van schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Aangezien de VAR-verklaring niet voldoende bleek om dit tegen te gaan, wordt de VAR vervangen door een nieuw systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze overeenkomsten bieden zekerheid vooraf over de gevolgen voor loonheffing. Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn straks samen verantwoordelijk voor (het beoordelen van) de arbeidsrelatie en eventuele afspraken achteraf. De wijzigingen gaan naar verwachting in per 1 april 2016. Vanaf 1 januari 2017 zal de wet actief gehandhaafd gaan worden door de Belastingdienst. Wat gaat dit betekenen?
Vanaf 1 april 2016 zal de VAR vervallen en worden vervangen voor een beoordeelde overeenkomst. De Belastingdienst zal dan beoordelen of u, als opdrachtgever, loonheffing en premies moet inhouden en betalen, omdat er sprake zou zijn van een dienstverband. Welke bepalingen een rol spelen bij die beoordeling kunt u hier terugvinden.
Een voorbeeld van wat wordt gezien als een dienstbetrekking: uw zzp'er is ziek en dient vervanging te regelen. In overleg met u wordt er bepaald welke vervanger hij of zij zal sturen. Een ander voorbeeld: de zzp'er moet voortdurend verantwoording afleggen aan u en u geeft de instructies en aanwijziginen welke de zzp'er op moet volgen. Zou dit het geval zijn en zo worden geconstateerd door de Belastingdienst, dan zal uw zzp'er niet als zzp'er erkend worden, maar als uw medewerker. Met alle gevolgen van dien.
Als opdrachtgever zal het dus van belang zijn dat u goede overeenkomsten met uw ingehuurde zzp'er heeft, welke getoetst zullen worden door de Belastingdienst. Om er zeker van te zijn dat uw werkrelatie niet als een dienstverband gezien wordt, heeft de Belastingdienst diverse modelovereenkomsten opgesteld. Hier kunt u de modelovereenkomsten vinden die tot dusver beschikbaar zijn gemaakt en voorkomen dat u als werkgever wordt aangemerkt.
In het kort komt het er op neer dat de zzp'er weer écht moet gaan ondernemen en niet mag fungeren als een extra medewerker op uw bedrijf. Hij of zij zal, net als dat u een bouwbedrijf inhuurt voor het bouwen van uw dakkapel, een klus aan moeten gaan nemen welke uitgevoerd gaat worden zonder dat er sprake is van een arbeidsverhouding. Vraag uw zzp'er hoe hij of zij hier mee bezig is en zorg ervoor dat het goed geregeld wordt en voorkom daarmee veel problemen. Immers als een zzp'er wordt aangemerkt als werknemer dan moet er alsnog loonbelasting en sociale lasten worden afgedragen, de vergoeding aan de zzp'er wordt dan namelijk gezien als uitbetaling van nettoloon.
Wij praten graag met u verder over de mogelijkheden die AB Zuid-Holland kan bieden om de invulling van uw werk te garanderen, zonder risico's van een directe arbeidsrelatie.